dinsdag 23 augustus 2011

courgettesoep en snijbiet

Vroeg in de benen vanmorgen want het is te heet 's middags om te werken. Plan was om 7 uur in de tuin. Werd uur later. Onkruid gewied, vooral de distels weg, die zaaien te hard zichzelf uit en prikken in het gras.

Hannamaria kwam om 9.30 uur met een enorme tas cote de bette, snijbiet in het Nederlands, warmoes in het Belgisch. Hannamaria's potager, groententuin is overvloedig en weelderig, vruchtbare grond. Hier is het nog wat schraal maar de courges, pompoenen, en courgettes, groeien overvloedig. Ook komkommers, augurken, tomaten willen wel, de snijbiet wat minder. Zie foto.
Lekker. Een oude groente, smaakt als andijve, wat zoeter. Zeker met een sausje erover. Daarvoor gebruik ik nu de grootste pannen.
Sinds Michel de topkok zei dat we in te kleine pannen koken gebruik ik zoveel mogelijk de grote. Makkelijk om te roeren. En te staafmixen als nodig.

Vanmiddag telefoon van Vincent uit Gap, die eerder hier feest heeft gevierd. Zit daar met 3 vrienden en zou graag hier overnachten, eten en drinken, wijn genieten. Tja, de week rust hebben we gister al gehad. Dus kom maar door.
Zodoende is de snijbiet al voorgesmoord. En de courgettesoep staat op. 2 groene en een gele courgette. Alles bij elkaar een aardige pan soep voor wel 20 personen.
Eerst uitjes en knoflook gefruit in de wijnolie (huile de pépins de raisin). Volgens de kok Hans van vorige week is dit nog zachter en lichter dan olijfolie.
Vervolgens koud water erbij. Geen gekookt water wat ik eerst deed. Koud maakt, zo zei Michel, dat de groenten meer hun smaak behouden. Dus langzaam koken, met kruiden uit de tuin erbij, basilicum, maggi, bieslook, thijm, dille en een blaadje laurier. Die laurier en de harde stukjes vd thijm moet ik er wel uitvissen voordat het gestaafmixed wordt. Beetje peper erbij. En het wordt een heerlijke zachte soep... Staat nu te pruttelen... Kan nog afgemaakt met fromage frais en wat strooikaas op brood..
En wat ervan overblijft na morgen wordt ingvroren. Geef daarvan zaterdag mee aan Dominique, onze Franse hulp, die het heerlijk vindt, de soep van Joep. En daarmee logenstraft dat Fransen in de zomer geen soep eten!

Maak de snijbiet af met puree, gehakt en een halalworst.
Als derde gang een grote druipende camembert uit de oven.
En als laatste gang ijs, als men na de overvloed nog wil...

Mmm, wordt smullen op de veranda........