zondag 10 juli 2011

naar Taizé

Taizé. Daar zongen we liederen van in het Clemenskoor in Hilversum in de jaren '90 onder de bezielende leiding van Paul de Boer. Mocht ik naast Nico staan, de geweldige baspartij. Voelde me gedragen als die plek naast hem de mijne was. Daar heel wat zangles gekregen.
Zo zong ik in de tuin in de Mauritslaan in Hilversum solo als een meditatie: ubi caritas et amor, ubi caritas, deus ibi est. (Waar zorg en liefde is, waar vriendschap, daar is God).
In de tientallen herhalingen. Gevoel van broederschap, solidariteit, vrijheid... fraternité, égalité, liberté. Dat voelde al iets van richting la douce France.

Zo in 2001 en 2002 naar Taizé zelf getogen om te ervaren hoe daar gezongen werd. Een overweldigende ervaring. Zoveel mensen, zoveel jeugd, zoveel prachtig gezang. Fantastisch!!! Zoveel stilte met zeker 4000 mensen tesamen in één ruimte. Als God bestaat dan laat die zich hier in die église, kerk van Taizé ervaren...

Dan op 9 juli 2003 komt de grote ingeving. Hup nu naar Taizé. Die avond nog een lange avond doorgeschaakt met mijn makker Lauran op de Beekse Bergen, waar we woonden in de zomer. De volgende morgen de caravan uit de stalling bij de boer in Eersel. Onderweg in België langs de wasstraat en op naar Taizé.
Vandaag 8 jaar geleden, donderdag 10 juli 's avond met prachtige zonsondergang op Taizé aangekomen. Met het verzoek om daar te verblijven. Dat kon, maar slechts voor 3 nachten. Beter was het om zondag terug te komen adviseerde de broeder aan de balie me. Dan was een verblijf voor een hele week mogelijk.
Aldus voortgegaan naar de camping van Salornay-sur-Guye waar de poort slagboom al neer was gegaan. Buiten de poort was een mooi plekkie. Gearriveerd. Dicht bij Taizé.
Meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om op zoek te gaan naar een huis. Dat was naast het bezoeken vd vieringen op Taizé het doel. Iets wat met de fiets te doen is, voorwaarde 1. En een ver uitzicht, une vue panoramique liefst, voorwaarde 2.

Die feestelijk gekleurde zonsondergangen maken je blij.
Rust, ruimte.... uitzicht, overzicht, ver zicht...

En als je weet wat je zoekt dan zult ge vinden, zoiets staat toch geschreven!? Zeker als de zoekcriteria helder zijn. Met de vraag om hulp en zegen op pad gegeaan. Alzo vragend rondgegaan en het paradis van Bourgogne, rondom Taizé gevonden...

Allez, zoekt, vraagt, bidt en gij zult vinden...