donderdag 14 juli 2011

Quatorze Juillet

14 juli, nationale feestdag. De Franse herdenken dat in 1789 de Bastille werd bestormd en de koning en koningin van hun troon werden gesleurd en naar de guillotine werden gebracht. Hoofden eraf, het volk aan de macht!
Dat feest begint hier al op de avond tevoren , de 13e Juillet, met un feu artificiel, een vuurwerk in het naburige Salornay-sur-Guye.
Wij stonden op de veranda het vuurwerk te schouwen, voor ons weer eens een feestmaal binnen vanwege de frisse avond. Met vrienden, buren, gasten aan een gezellige dis, muzikaal omlijst!

Op de 14e een regen van lintjes, te vergelijken met onze Koninginnedag. Muziekvoorstellingen in de dorpen en de steden, défilé's, op de Champs-Elysées groot vlag- en militair vertoon. Feest!

Op het platteland, à la campagne, zoals bij ons, een extra dag om te te pucen. Normaliter zijn de vlooienmarkten vooral op zondag maar de 14e juli zijn er extra.
De puces (vlooien) danwel videgreniers (lege zolders) zijn het spannendst Daar kun je echt koopjes vinden, glas-in-lood-ramen uit een 19e eeuwse kerk, prachtig aardewerk, sieraden, handwerkgereedschappen, zinken emmers, teilen, mooi koperwerk....
De brocantes (antiekbeurzen) zijn chiquer, daar moet je als handelaar je kunnen legitimeren en aantoonbaar je werk vd handel hebben gemaakt. De prijzen vd puces/videgreniers hebben hier er een 0 bijgekregen. Deze handelaren staan 's morgens als eerste bij de kramen op de puces om het later voor een tienvoud te kunnen verkopen in hun eigen stand.
Dat ondervonden onze gasten Judith en Dick met hun leuke koperen kandelaar voor € 3 gekocht op de puces in Sivignon en ongeveer dezelfde stond in Cormatin voor € 30 geprijsd. Dat is weer het leuke vd brocante, je leert de prijzen kennen en je eigen goed beter waarderen!
Dus op platteland, stad en dorp op pad naar de puces/videgrenier/brocantes via www.brocabrac.fr en www.vide-greniers.org.