dinsdag 16 augustus 2011

Maria Hemelvaart

Maria Hemelvaart, 15 augustus. In Frankrijk een nationale feestdag. Tijd voor weer een petanque, jeudebouletournooi. Puces weer alom. Een hele grote in Charolles en een kleine lieflijke rondom de stompe kerk in Gourdon. Zon. Feest. Met een leuke pucesbuit.
In Sailly een bijzondere dag. Er is een mis 's morgens. De enige officiële mis in het jaar. Begrafenissen en huwelijken daargelaten.
Om 17.00 of 17.30 zou de processie zijn. Eindelijk na 7 jaren eens een keer meemaken. 2 jaar geleden op verzoek vd Engelse buurvrouw de trappen naar Maria Auxiliatrice helemaal aangeveegd. Toen bleek de processie ineens voor 17.00 uur al boven te zijn. Vorig jaar waren we zo fanatiek aan het jeudeboulen dat we de processie pas bemerkten toen de stoet al bij het Mariabeeld was aanbeland. Dus de ballen devoot neergelegd en het gezang aanhoord.
Dit jaar waren op we op tijd, voor 17 uur al naar boven gelopen en vervolgens weer naar beneden om omstreeks 17.30 uur bij de kerk aan te komen waar net de vaandeldragers en de prètre, de priester, met een stoetje naar buiten kwamen. De rozenkrans werd rondgezongen op de weg naar Maria die al sinds 1881 op ons domeintje neerziet. Dat geeft een weldadig, vertrouwd, veilig thuisgevoel.
Fijn om nu eens mee te mogen lopen in de stoet met zwetende mannen, die een voor een hun jasjes uitdoen en dan hun bezwete ruggen laten zien. De vrouwen en de kinders lopen dan makkelijker naar boven.
De priester zingt voor en wij antwoorden zingend: Mère de Dieu, priez pour nous, pauvre pécheurs, maintenant et à l'heure de notre mort. Amen.
Bij Maria aangekomen zien we een groep ouderen die heeft zitten wachten daar op de bankjes voor aan de weg. We horen voor het eerst dat ze Maria de Montagny wordt genoemd door de priester, die halverwege blijft staan. Hij richt zich tot de jongeren boven bij Maria met de vaandels en de ouderen die beneden blijven staan langs de weg. Er wordt nog een Ave Maria gezongen en een Salve Regina, zo heerlijk dorps veelstemmig. De groep ouderen, waaronder wij, een hele regel eerder klaar dan het koor boven...
O clemens, O pia, O dulcis Virgo Maria.

Maria Hemelvaart. Een feestdag in la douce France, le joli Sailly!