zaterdag 6 augustus 2011

familie maken

Het is dit jaar helemaal raak met de gasten, onze familievrienden zoals we ze noemen. Het zijn mooie mensen van wie we allemaal een verhaal kunnen maken. Omdat ze ons verblijden, verslaan met boulen, ons iets leren, ontroeren, helpen en vermaken...

Een chambre d'hôte exploiteren vraagt erom je gasten als ware het je familie te ontvangen. Vandaar die familievrienden.

Deze week kwamen na 3 jaar de Kleipoels weer voorbij. Met Lieke en vriendin Nadeche. Drie jaar geleden staat nog heel helder in het geheugen hoe zij zich hier over het avondmaal hebben ontfermd. Moi uitgeteld omdat hij door een wesp gestoken, afgevoerd naar het ziekenhuis en weer net thuis de keukenacties zag. Michel als oud chef-kok en engelenhulp Karin, alert op al wat moet en snel. Zie nog hoe ze de eetkamer gebruiken om alles vh voorgerecht voor te bereiden en zo sneller uit te serveren. En hoe de entrecote buiten werd gesneden, zodat er altijd genoeg was. Want komen er meer, wat die dag zo was, dan krijgt iedereen iets minder en er is altijd genoeg, zo zei Michel.

Dit keer stond de boeuf bourguignon te pruttelen toen ze arriveerden. Het was nog niet duidelijk of we courgettesoep of pompoensoep zouden maken. Voor Michel wel toen hij de pompoenen zag. Dus werden er al ras twee geslacht voor 11 personen. Dit keer werden er eerst uitjes en knoflook gefruit. Vervolgens met koud water werd de soep aan de kook gebracht, met uit de tuin thijm, basilicum, peterselie, bieslook, maggie en dit keer laurier. Vervolgens alles aan de kook. Dan de laurier en de harde stukjes thijm er uitgevist. En gepureerd. Dan nog extra op smaak gebracht met wat bouillon en extra peper. Et voilà, een topkoksoep!

De boeuf pruttelde vrolijk verder in de heldere saus van wijn en bouillon. Dat zag Michel even aan en zei: hier gaan we familie van maken. In een aparte pan roomboter (met dank aan Bart en Cis die dat hadden achtergelaten). Die werd met bloem tot een kleverige substantie gemaakt. Vervolgens werd er nat vd boeuf bijgedaan en werd de substantie in de pan teruggedaan. Familie maken.... Het waterige nat beter gebonden, de uien, knoflook, wortelen, champignons en boeuf beter met elkaar verbonden, tevens mooier op smaak gemaakt, een heerlijker geheel. Familie gemaakt!

De dag erop de zalm tevoorschijn getoverd van 2,6 kilo. Weer in rap tempo werd de zalm gepocheerd met tuinkruiden, citroen, bouillon, wortelen. Het resultaat was een geweldig visgerecht. Met in een flash van 6 minuten nog een gesmoorde schotel vingervormige aardappelenstukkies (lekker zoete agatha's) met in blokjes gesneden courgettes uit de tuin. Dat alles prachtig vrolijk geserveerd!