zaterdag 17 september 2011

Pieke en Hans

Daar stonden ze ineens, dinsdagmiddag. Pieke en Hans. Blije zin. Volop zon. Onderweg hadden we al de sms doorgekregen: hebben jullie geoefend met boulen? Jawel, we kregen een kampioenstel voor de petanque.
Elke dag hebben we wedstrijden gespeeld. Elke keer was er een stel het eerst bij de 13. En we hebben veel gelachen.
Gister was het keukenmorgen voor Pieke en Hans. Chutneys op het program vd overvloed aan vijgen, appels én pompoenen. En dat smaakt heerlijk.

Elke avond kwamen na het avondmaal de kaarten op tafel. Pieke en Hans spelen allebei al jaren bij een bridgeclub. Wij zijn vd boerenbridge. Op de wintersport. En nu in het naseizoen dus hier thuis.
Deze keer de mooiste variant gespeeld. Degene die mag uitkomen maakt troef, de kaarten nog ongezien. Ieder 13 kaarten, met 4en gespeeld (met 3en ieder 17 kaarten en dan heb je meteen de laatste vd 52 als troefkaart). De deler mag het niet kloppend maken. Dwz als er door 3 spelers 11 slagen geboden zijn dan mag de deler geen 2 zeggen. Het mooiste is 1 of 3 te zeggen dan... Kunst is om het spel zo te spelen met elkaar dat er slechts 1 persoon ingaat per spel. "One down is good bridge!"
Als het gebodene wordt gehaald krijg de speler 10 punten plus 1 punt voor elke gehaalde slag. De speler die het niet heeft gehaald krijgt voor elke teveel of te weinig gehaalde slag 1 punt aftrek.

Zojuist Pieke en Hans uitgezwaaid.
We kijken al weer uit naar onze volgende speelkameraden...