zondag 11 september 2011

vergeven

Evangelie vandaag in Taizé. Petrus vraagt aan Jezus: hoe vaak kan mijn broer tegen me zondigen en moet ik hem vergeven? Kan ik gaan tot 7 keer? Jezus zegt: niet 7 maar 77 keer ! Deze tekst komt eerst in het Frans, dan Engels, dan Duits. Dat wordt in de Nederlandse vertaling zelfs: 70 x 70 maal vergeven!

Gisteravond de film Airplane 93 gezien. 2 vliegtuigen gingen in de Twin Towers en 1 in het Pentagon. Dit vliegtuig moest in Washington het Capitool crashen. De passagiers verhinderen dat en storten als helden neer.
In die film zie je dat de kapers tot Allah bidden en de passagiers tot God. Wreed om te zien hoe in de naam van Allah (elders ook in die van God) gemoord en vernietigd wordt.

Afschuwelijk, ongelooflijk om te zien hoe de Hel bestaat voor de mensen in die Twin Towers, in die vliegtuigen. Gruwelijk voor de families, vrienden en omstanders van die wrede rampen...
Je moet wel een groot hart hebben om dat vergeven op te brengen als je geliefde is omgekomen in deze akties van 9/11. Dan kan het zelfs na 70 x 70 moeilijk zijn om dat te kunnen doen.

In de kerk van Taizé werd frère Roger op 16 augustus 2005 neergestoken in de avondviering. De volgende dag werd er al gebeden voor de verwarde Roemeense vrouw van 36 die dat gedaan had. In de uitvaartviering werd zelfs voor het Roemeense volk gebeden!

Vergeven is een grote kracht, een genade. Het zuivert, laat haat en wrok gaan. Het kan vrede brengen. En verzoening in deze soms onverdraagzame wereld... May the angels help us!














Vandaag, 9/11 op de puces vele engeltjes gevonden...